Osnivačka Skupština  održana je u sindikalnim  prostorima Opće bolnice Varaždin  . Prostor je dogovorio prim.dr.sc. Miroslav Pospiš, rukovoditelj odjela za neurorazvojne poremećaje djece s teškoćama u razvoju u Općoj bolnici Varaždin. Na Skupštinu su se odazvali predstavnici gradova i županije Varaždinske, Centara za socijalnu skrb, političkih stranaka, stručnjaka i 66 roditelja iz cijele županije.

Prim.dr.sc. Miroslav Pospiš bio je poznat u RH kao zagovornik prava djece sa teškoćama u razvoju i osoba na integraciju, inkluziju te izjednačavanje prava i mogućnosti sa zdravom djecom.

Na Osnivačkoj Skupštini  izabrani su članovi tijela upravljanja udruge u osnivanju i usvojen je Statut.

Odmah po završenoj sjednici Skupštine održana je prva sjednica svih članova tijela upravljanja Udrugom. Utvrđene su četverogodišnje programske smjernice rada.

Osnivanjem Udruge „Sunce“ ostvaren je značajan iskorak u strategiji razvoja civilnog društva u Varaždinskoj županiji i u Republici Hrvatskoj, jer su do tog vremena udruženja i društva osnivali stručnjaci u okviru institucija bez uključenosti roditelja i korisnika. Zbog navedenog razloga javnost nije bila upoznata sa stvarnom problematikom življenja i potrebama obitelji koje imaju djecu s intelektualnim oštećenjem. Do tog vremena u društvu nije se javno posebice raspravljalo o ovome, osim u okviru medicinskih dijagnoza.

Programske aktivnosti bile su:

– razvoj Podružnica i Klubova na području Varaždinske županije

– edukativne aktivnosti za voditelje programa i roditelje

– savjetovališne aktivnosti za roditelje, posredovanje i pomoć u ostvarivanju prava

– ostvarivanje povlastica za telefonske usluge, javni prijevoz, porezne i carinske olakšice

– promidžbene aktivnosti i senzibiliziranje  društvene zajednice putem  javnih medija

 

Potrebno je naglasiti da se rad članova kluba temeljio na isključivo dobrovoljnoj osnovi, na spremnosti roditelja, stručnjaka i prijatelja da svojom financijskom potporom i radom u slobodno vrijeme doprinesu unapređivanju skrbi i kvalitete života osoba s intelektualnim oštećenjem i njihovih obitelji. Mukotrpni postupak formiranja i registracije Županijskog kluba roditelja bio je završen dobivanjem rješenja. Prvi naziv društva bio je:

Klub roditelja osoba s onesposobljenjima županije Varaždinske „SUNCE“

Za predsjednicu imenovana je Šemsa Mustačević a za dopredsjednicu dipl. soc. radnik Nada Liber sukladno Statutu.