U organizaciji Europskog udruženja za mentalno zdravlje i Ministarstva rada  i socijalne skrbi, Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonaći Split je pod pokroviteljstvom Zaklade Ankice Tuđman, održao prvi  Hrvatski simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „plovimo zajedno“.
Na simpoziju sudjelovali su Šemsa Mustačević iz Varaždina i  Dragutin Petrinjak iz Ivanca .

Predsjednik  Europskog udruženja za mentalno zdravlje,  doktor Ante Došen govorio je o potrebi novog pristupa u RH  osobama s „mentalnom retardacijom“ i važnost njihova uključivanja u  redovne škole, vrtiće i svijet rada kako bi im se omogućio maksimalni razvoj njihovih intelektualnih potencijala.

Zaključak Simpozija bio je  da se osobe sa zaostatkom u kognitivnom razvoju  moraju u RH tretirati kao ravnopravni članovi društva, s istim individualnim potrebama i pravima. Društvo treba izbjegavati poistovjećivanje osobe sa hendikepom, razvijati maksimalno kvalitetu njihova života uz neophodnu deinstitucionalizaciju. Djecu s teškoćama obavezno uključivati u redovni sustav obrazovanja, razviti partnerski odnos  stručnjak – roditelj i razvijati programe prevencije institucionalizacije. Za navedene promjene  potrebno je da se stručnjaci uključe u rad na promjenama postojećih Zakona.