Povrat plaćene carine na donaciju općoj bolnici Varaždin

Članovi Udruge „Sunce“ Varaždin sa prikupljenim sredstvima kupili su i poklonili uz ugovor Općoj bolnici Varaždin opremu za popravak zubi pod općom narkozom.

Sukladno postojećem zakonu Udruga je podnijela zahtjev za oslobođenje plaćanja carine nadležnim institucijama u RH na kupljenu opremu, jer prikupljena sredstva bile su donacije na koje su donatori platili sve doprinose poreznoj upravi.

Uz mukotrpan volonterski rad na vlastiti trošak članovi Udruge prikupili su svu potrebnu dokumentaciju obilazeći institucije u Zagrebu, kako bi sa sredstvima iz povrata za plaćenu carinu kupili materijale Općoj bolnici Varaždin za obavljanje usluge osobama s intelektualnim oštećenjem.

Sva potrebna dokumentacija prikupljena je u zakonskom roku i predana područnoj poreznoj upravi u Varaždinu. Uslijedio je šok svih volontera na nivou Hr. saveza udruga, jer područni ured porezne uprave u Varaždinu očitovao se da ne priznaju odluku državnih institucija; navodno zahtjev je njima stigao dva dana prekasno. Iako nismo u Zakonu pronašli temelje za ovu tvrdnju, osobe s invaliditetom ponovno su bile zakinute u poboljšanju kvalitete njihova života, od strane administracije. Novac iz povrata plaćene carine, bio je namijenjen za direktne troškove materijala za popravak zubi pod narkozom.