prof. Ljerka Begić, Š. MustačevićOsnivač svih udruga „Sunce“ u Varaždinskoj županiji, Šemsa Mustačević  zbog osobne odgovornosti prema zajednici i članovima  Udruge uložila je mnogo vremena, i vlastitih sredstava u učenje od struke na raznim edukacijama od 1996 do 2000. godine. Stečeno znanje primijenila je u autorskim programima i projektima za osoba s intelektualnim oštećenjem u Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu. Aktivno je sudjelovala u organiziranim edukativnim skupovima i tematskim seminarima u organizaciji Hrvatskog saveza pod vodstvom stručne tajnice profesorice Ljerke Begić.


U toku 2000. godine održano je niz  edukacija u Zagrebu za predsjednike Udruga kako bi se potaknuo razvoj civilnog društva i izvaninstitucionalnih oblika skrbi na teritoriju cijele RH.

U Savezu je organizirano prvo savjetovalište „Spolnost i osobe s intelektualnim oštećenjem“. Savjetovalište je vodila profesorica Danijela Bratković. Izdala je knjigu za edukatore u savjetovalištima svih temeljnih udruga članica Hr. saveza. U savjetovalištu se odvijao informativni, edukativni i savjetovališni stručni rad sa za edukatore i voditelje temeljnih udruga  i za sve članove Hrvatskog saveza udruga.

slika ured u stanu predsjednice Š. Mustačević