Iskustvo iz Nizozemske predsjednica Šemsa Mustačević prenijela je u grad Varaždin. Kada se upoznala sa rezultatima i stvaralaštvom osoba s intelektualnim oštećenjem u Nizozemskoj i vidjela da talentirane osobe s intelektualnim oštećenjem mogu  živjeti od prihoda baveći se slikarstvom, obećala je sebi i suradnicima da će prenijeti sva znanja u grad Varaždin.

U natječajnoj dokumentaciji autorskog projekta napisala je da građani RH dužni su osobama s intelektualnim oštećenjem omogućiti izražavanje kroz umjetnost. Slikarstvo je jedna od mogućnosti izražavanja talenta, mašte i osobnosti, koje u  ograničavajućim mogućnostima vokabulara   likovnim izričajem  mogu osobe s intelektualnim oštećenjem izraziti kao bogatstvo koje u njima postoji.

Stručno vodstvo  likovnog atelliera prepustila je poznatom međunarodnom slikaru Draženu Pavloviću. Voditeljeva osebujna osobnost, izuzetan talent, ljubav i tolerancija prema različitostima pokrenula je u osobama s intelektualnim oštećenjem zanimanje za slikarstvo.

Ne ograničavajući osobe s intelektualnim oštećenjem u njihovoj slobodi izražavanja, poticao ih je na psihogramsku otvorenost, emocionalnu iskrenost i upozoravao na bitno uočavanje karakterističnosti likovnih  svjetova .

Prvu godinu u školi slikarstva učili su kako se koristiti drvenim bojama na papiru, slijedi akrilnim bojama i tehnikama na papiru, učili su o načinu slikarskog izražavanja od prikaza stvarnih pojava, izvan znanstvenih predodžaba do crtanja čistih ukrasa.

Do kraja godine nastali su u atellieru prvi radovi kojima su slikari – osobe s intelektualnim oštećenjem uz podršku voditelja ponosno ukrasili zidove kluba.

Sljedeća tema bilo je oslikati  prigodne čestitke za nadolazeće Božićne i Novo godišnje praznike na kojima se čestitalo blagdane diljem RH, prijateljima, obitelji , suradnicima i javnim medijima.

U godinu dana neformalne škole slikarstva, stižu slikarima i Udruzi iskrena priznanja za umjetnički doseg i kreativnost naslikanih prigodnih radova.

U galeriji slika prikazano je nekoliko novogodišnjih i božićnih čestitaka koje su napravile osobe s intelektualnim oštećenjem.