OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Likovni atellier „Sunce“ kreativna je radionica Udruge „Sunce“  Varaždin, koja šestu godinu kontinuirano vodi neformalnu školu slikarstva za osobe s intelektualnim oštećenjem. Neformalno obrazovanje u školi slikarstva udruge „Sunce“ Varaždin potiče i razvija kod osoba s  intelektualnim oštećenjem likovne afinitete prema slikarstvu, potiče  maštu i kreativnost, spretnost i koncentraciju, a što je najvažnije podignuta je razina svijesti o vlastitoj vrijednosti što je prepoznala i društvena zajednica već poslije prve skupne izložbe u hotelu Turist u Varaždinu.

Predsjednica i osnivač Šemsa Mustačević želeći da se ubrza proces integracije osoba u društvenu zajednicu kroz prezentaciju njihovih stvaralačkih mogućnosti osnovala je likovni atellier po iskustvu iz Nizozemske. Time je omogućila osobama s intelektualnim oštećenjem da kroz  likovni izričaj osjete bogatstvo koje u njima postoji, te da oblikuju djela koja će kroz promišljaj ili spontanost opredmetiti njihov doživljaj na putu razumijevanja fenomena slike.

Rezultati su iz godine u godinu bili bolji i iznad očekivanog što su potvrdile recenzija slika, mnogobrojne skupne izložbe i zainteresiranost medija i posjetitelja. Posjetitelji skupnih izložbi često su željeli kupiti njihova likovna djela, ali kako Udruga nema  gospodarsku djelatnost ne može sukladno zakonima prodavati djela koja su rezultat škole slikarstva.

U toku  godine održane su sljedeće važnije skupne izložbe:
– Sajam zdravlja u Sportskoj dvorani Graberje Varaždin
– KD „Vatroslav Lisinski“, Zagreb
– F=M , 6. Festival jednakih mogućnosti,  Zagreb
– Špancirfest  i „Paletafest“, Varaždin
– „Dani Uske ulice“  Varaždin