Povijest 01U svojoj recenziji izloženih  likovnih radova profesor Stanko Špoljarić napisao je sljedeće:

Svaka osoba posjeduje talente, svako nosi bar iskru mogućnosti umjetničkog kazivanja. Razumljivo postoji veći ili manji zanos u predanju stvaranja, odnosno u mjeri ovog početnog impulsa koji pojedinca određuje u toj dimenziji njegove osobnosti. Mentalna ograničenja ne moraju biti prepreka za dijalog sa ljepotom. Ona ne moraju biti prepreka za prepoznavanje sklada formi koje nas okružuju ili su jednostavno odraz mašte….

 

1999.godine
za Božić Klub „Sunce“ Varaždin otvorio je gradonačelnik prof. Ivan Čehok u prostorijama današnje Glazbene škole.

2000 – 2001. godine 

Prvi voditelji radionice Kluba Erik Mustačević i Tanja Ščapec  rade program kluba zajedno sa članovima na način  da se ugrade u program njihove želje. Približavalo se Valentinovo, pa je iz simpatija između članova  ideja bila rođena. Nastali su prvi likovni radovi povodom  međusobnog darivanja za  Valentinovo. Nakon izrade domišljatih tematskih slika, napisali su poruke simpatijama, prijateljima, roditeljima, voditeljima Udruge i svojim slikama ukrasili zidove kluba. Bio je to početak stvaranja likovnog ateljea.

2002.– 2003. godine 

Početkom 2002.g. uključuje se slikar Dražen Pavlović te organizira neformalnu školu slikarstva za osobe s intelektualnim oštećenjem. Uči članove radionice osnove korištenja tehnike slikanja akrilnim bojama na papiru i nastavlja program škole uvođenjem novih tehnika slikanja na platnu. Pedagoškim metodama i svojim strpljenjem učio je članove kluba raznim načinima slikarskog izražavanja. Uskoro su nastale  mnoge uspješne novogodišnje i božićne čestitke od kojih je 60 komada  poslano poslovnim suradnicima i ustanovama,  a neke su izložene na prvoj grupnoj izložbi 17.11.2002. u hotelu Turist. Bio je to u RH prvi javni početak promicanja prava osoba s intelektualnim oštećenjem na uključivanje i sudjelovanje u javnom društvenom životu uz jednake mogućnosti koje imaju građani razvijenih zemalja.
17.11.2002. prva skupna izložba u hotelu Turist u Varaždinu

 2004. godina
15.12.2004.  druga  skupna izložba u hotelu Turist povodom obilježavanja  pete godišnjice rada Udruge

 2005. godina

Pod vodstvom slikara Dražena Pavlovića u toku četiri godine kroz neformalno obrazovanje nastali su slikarski radovi, koji su izloženi na sljedećim skupnim izložbama i  na društvenim događanjima:
– Festival jednakih mogućnosti F=M u Zagrebu
– Hotel Turist Varaždin , prigodna izložba
– Špancirfest u Varaždinu
– „Paletafest“ u Varaždinu
– Dani Uske ulice u Varaždinu 

2006.godina
– Galerija LUV, Varaždin 17.3.-27.3. ( produkcija 2004 – 2006)
– Festival jednakih mogućnosti,F=M 5.Urbana izložba Zagreb
– Hotel Turist Varaždin   prigodna izložba
– Špancirfest Varaždin 25.08.2006- 07.09.2006.
– Paletafest“, Varaždin
– „Dani Uske ulice“ 12.10.- 15.10.2006
– Hotel Turist – povodom Konvencije UN-a dana 21.11.2006.
– „Galerija Forum mladih“ od 05.12.- 20.12.2006

2007. godina
–  6. Sajam zdravlja u Sportskoj dvorani Graberje Varaždin
– „Vatroslav Lisinski“, Zagreb obilježavanje rada 45 g. HR saveza
– F=M , 6. Festival jednakih mogućnosti,  Zagreb
– Špancirfest  Varaždin
– „Paletafest“, Varaždin
– „Dani Uske ulice“  Varaždin

 2008. godina
– F=M, 7. Festival jednakih mogućnosti Zagreb
– „Špancirfest Varaždin
– „Paletafest“, Varaždin
– Galerija LUV, Varaždin
– 7. Sajam zdravlja, u Sportskoj dvorani Graberje Varaždin

2009. godina
– Festivalu jednakih mogućnosti  F = M  od 25.05. – 27.05.2009. u Zagrebu
– 8. Sajam zdravlja  Sportska dvorana Graberje Varaždin 14-18.05.2009.
Recenziju  izložbenih slika 2006.g.  dao je profesor Stanko Špoljarić.
U svojoj recenziji izloženih  likovnih radova profesor Stanko Špoljarić napisao je sljedeće:

Svaka osoba posjeduje talente, svako nosi bar iskru mogućnosti umjetničkog kazivanja. Razumljivo postoji veći ili manji zanos u predanju stvaranja, odnosno u mjeri ovog početnog impulsa koji pojedinca određuje u toj dimenziji njegove osobnosti. Mentalna ograničenja ne moraju biti prepreka za dijalog sa ljepotom. Ona ne moraju biti prepreka za prepoznavanje sklada formi koje nas okružuju ili su jednostavno odraz mašte….

Program je osmislila predsjednica i osnivač Udruge Sunčana Kovačić (rodno Šemsa Mustačević ) na temelju viđenog u Nizozemskoj. Cilj programa likovnog ateljea bio je pružiti osobama s intelektualnim oštećenjem izjednačene mogućnosti kako bi kroz likovni izražaj nadareni dobili znanje koje bi uz pomoć i podršku obitelji mogli koristiti i izvan klupskih aktivnosti.

Izložbe i kritike potvrdili su da osobe s intelektualnim oštećenjem kad im se pruži prilika, edukacija i podrška obitelji mogu postati umjetnici s zapaženim i priznatim umjetničkim ostvarenjima.

Unatoč zapaženim rezultatima od 2010.  godine zbog smanjenih sredstava putem natječaja likovni atelje „Sunce“ Varaždin, te zbog nesigurne financijske podrške nije mogao pokriti  materijalne troškove, te je prestao djelovati do ponovnog  potpisivanja trogodišnjeg programa sa Ministarstvom i zapošljavanjem voditelja kluba Vrbanić Albina i predsjednice Bahun Ljubice.

Likovni atelje „Sunce“ Varaždin pruža inovativnu uslugu osobama s intelektualnim oštećenjem  usmjeren zadovoljavanju njihovih potreba i razvoju njihovih intelektualnih potencijala.
Trajno je doprinio njihovom vidljivom uključivanju u život lokalne zajednice i šire sa priznanjem sugrađana na ravnopravnost.