Povijest 01

 

Program je osmislila predsjednica i osnivač Sunčana Kovačić (rodno Šemsa Mustačević ) na temelju viđenog u Nizozemskoj. Cilj programa likovnog ateljea bio je pružiti osobama s intelektualnim oštećenjem izjednačene mogućnosti kako bi kroz likovni izražaj nadareni dobili znanje koje bi uz pomoć i podršku obitelji mogli koristiti i izvan klupskih aktivnosti.

1999.godine za Božić prostore Kluba „Sunce“ Varaždin u Milkovičevoj ulici 2 otvorio je gradonačelnik prof. Ivan Čehok u prostorijama današnje Glazbene škole.


2000 – 2001. godine
Prvi voditelji radionice Kluba Erik Mustačević i Tanja Ščapec rade program kluba zajedno sa članovima na način da se ugrade u program njihove želje. Približavalo se Valentinovo, pa je iz simpatija između članova ideja bila rođena. Nastali su prvi likovni radovi za međusobno darivanje za Valentinovo i ukrašavanje zidova Kluba. Nakon izrade domišljatih tematskih slika, napisali su poruke simpatijama, prijateljima, roditeljima, voditeljima Udruge i svojim slikama ukrasili zidove kluba. Bio je to početak stvaranja likovnog ateljea.

2002. – 2003. godine
Početkom 2002.g. slikar Dražen Pavlović organizira neformalnu školu slikarstva za osobe s intelektualnim oštećenjem u Klubu. Uči članove osnove korištenja tehnike slikanja akrilnim bojama na papiru i nastavlja program škole uvođenjem novih tehnika slikanja na platnu. Pedagoškim metodama i svojim strpljenjem naučio ih je raznim načinima slikarskog izražavanja. Uskoro su naslikali uspješne prigodne čestitke od kojih je 60 komada poslano poslovnim suradnicima i ustanovama, a neki radovi izloženi su na prvoj grupnoj izložbi 17.11.2002. u hotelu Turist. Bio je to u RH prvi javni početak promicanja prava osoba s intelektualnim oštećenjem na uključivanje i sudjelovanje u javnom društvenom životu uz jednake mogućnosti koje imaju građani razvijenih zemalja.
17.11.2002. -prva skupna izložba u hotelu Turist u Varaždinu, u trajanju 15 dana.

2004. godina
15.12.2004. -druga skupna izložba u hotelu Turist povodom
obilježavanja pete godišnjice rada Udruge Sunce Varažin
2005. godina
Slikar Dražen Pavlović kroz neformalno obrazovanje talentiranih članova kluba organizira njihova djela na skupnim izložbama i događanjima.
– Festival jednakih mogućnosti F=M u Zagrebu
– Hotel Turist Varaždin , prigodna izložba
– Špancirfest u Varaždinu
– „Paletafest“ u Varaždinu
– Dani Uske ulice u Varaždinu
2006.godina
Djela likovnog ateljea izložena su na sljedećim skupnim izložbama:
– Galerija LUV, Varaždin 17.3.-27.3. ( produkcija 2004 – 2006)
– Festival jednakih mogućnosti,F=M 5.Urbana izložba Zagreb
– Hotel Turist Varaždin prigodna izložba
– Špancirfest Varaždin 25.08.2006- 07.09.2006.
– Paletafest“, Varaždin
– „Dani Uske ulice“ 12.10.- 15.10.2006
– Hotel Turist – povodom Konvencije UN-a dana 21.11.2006.
– „Galerija Forum mladih“ od 05.12.- 20.12.2006
2007. godina
– 6. Sajam zdravlja u Sportskoj dvorani Graberje Varaždin
-„Vatroslav Lisinski“, Zagreb obilježavanje rada 45 g. HR saveza
– F=M , 6. Festival jednakih mogućnosti, Zagreb
– Špancirfest Varaždin
– „Paletafest“, Varaždin
– „Dani Uske ulice“ Varaždin
2008. godina
– F=M , 7. Festival jednakih mogućnosti Zagreb
– „Špancirfest Varaždin
– „Paletafest“, Varaždin
– Galerija LUV, Varaždin
– 7. Sajam zdravlja, u Sportskoj dvorani Graberje Varaždin
2009. godina
– Festivalu jednakih mogućnosti F = M od 25.05. – 27.05.2009. u Zagrebu
– 8. Sajam zdravlja Sportska dvorana Graberje Varaždin 14-18.05.2009.

 

Recenziju izložbenih slika 2006.g. dao je profesor Stanko Špoljarić.
U svojoj recenziji izloženih likovnih radova na izložbi u galeriji LUV, profesor Stanko Špoljarić napisao je sljedeće:
Svaka osoba posjeduje talente, svako nosi bar iskru mogućnosti umjetničkog kazivanja. Razumljivo postoji veći ili manji zanos u predanju stvaranja, odnosno u mjeri ovog početnog impulsa koji pojedinca određuje u toj dimenziji njegove osobnosti. Mentalna ograničenja ne moraju biti prepreka za dijalog sa ljepotom. Ona ne moraju biti prepreka za prepoznavanje sklada formi koje nas okružuju ili su jednostavno odraz mašte….
Sve izložbe mijenjale su stavove sugrađana i spremnost da osobama s intelektualnim oštećenjem omoguće javan pristup društvenim događanjima. Sa punom slobodom vlastitog izričaja doživljaja i rješenja stvorenog likovnog djela osobe s intelektualnim oštećenjem dokazale su vlastiti umjetnički potencijal koji nije istražen i zbog toga nije otkriven, jer nisu dobili adekvatnu mogućnost razvoja intelektualnog i kreativnog potencijala kroz institucije.
Izložbe i kritike potvrdili su da osobe s intelektualnim oštećenjem kad im se pruži prilika, edukacija i podrška mogu postati umjetnici s zapaženim i priznatim umjetničkim ostvarenjima.
Unatoč zapaženim rezultatima od 2010. godine zbog smanjenih sredstava putem natječaja Udruga Sunce Varaždin i likovni atelje „Sunce“ Varaždin nije mogao pokriti materijalne troškove ateljea, te je isti prestao raditi do potpisivanja trogodišnjeg programa sa Ministarstvom i zapošljavanjem voditelja kluba Vrbanić Albina. Prije zapošljavanja sve administrativne poslove volonterski radili su Ivan Fundak i Sunčana Kovačić.