OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U galeriji LUV u Varaždinu otvorena je 17.03. 2006. godine prva izložba osoba s intelektualnim oštećenjem u RH. Kako su te osobe sustavno izolirane u specijalnim oblicima skrbi i školovanja ne mogu se kod njih maksimalno razviti intelektualni i kreativni potencijali. Zbog navedenog je roditeljska udruga Sunce Varaždin po iskustvu Nizozemske i razvijenih zemalja Europe organizirala neformalno obrazovanje u kreativnim radionicama kluba. Zanimanje i talent za slikarstvo pokazale s osobe s intelektualnim oštećenjem već u prvoj godini učenja o slikarstvu.

Na skupnoj izložbi predstavljeno je preko sto i dvadeset (120) likovnih radova iz produkcije 2004 – 2006 godina nastalih u likovnom ateljeu „Sunce“ Varaždin pod stručnim vodstvom poznatog slikara Dražena Pavlovića.

Izložbu je posjetilo mnogo medija, poznati povjesničar umjetnosti prof. Stanko Špoljarić koji je ujedno dao i recenziju slika ( likovni kritičar i kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu), prof.dr.sc. Danijela Bratković iz Zagreba profesor na edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu, ljubitelji slikarstva, političke strukture Grada, sugrađani i prijatelji, podržavši filozofiju inkluzije, programe udruge „Sunce“ Varaždin i temeljno ljudsko pravo  osoba s intelektualnim oštećenjem na izjednačavanje mogućnosti kao ravnopravnih sugrađana.