Uz izuzetnu podršku politike i gradonačelnika  Ivana Čehoka i  Zlatka Horvata udruga „Sunce“ Varaždin dobila je na trajno korištenje  prostore za program samostalnog stanovanja uz podršku (inkluzija) 2003.godine u Tina Ujevića 46, a za klupske aktivnosti uz podršku župana  Radimira Čaćića  u Učeničkom domu Hallerova aleja 2, te je financiranjem iz projekata razvila inkluzivne modele socijalne skrbi.
Do 2006. godine sugrađani grada Varaždina preko rezultata u kreativnim radionicama kluba bili su bogatiji  saznanjem da su osobe s intelektualnim oštećenjem jednako vrijedni, kreativni sugrađani kojima je mjesto življenja sa njima sa jednakim – izjednačenim pravima i mogućnostima na integraciju i inkluziju, što im je omogućeno Zakonima RH i potpisanim međunarodnim dokumentima.

 

Osnivanjem prvog „Sunca“ Varaždinske županije za osobe s intelektualnim oštećenjem Šemsa Mustačević napisala je strategiju razvoja u partnerstvu sa područnim Centrima za socijalnu skrb u Varaždinu, Ludbregu, Ivancu i Novom Marofu. Zbog navedenog sva četiri „Sunca“ u varaždinskoj županiji registrirana su teritorijalno kao  Područni Centri za socijalnu skrb.  Ova strategija usvojena je na Osnivačkoj Skupštini 1996. godine sa predstavnicima četiri područna CZSS u županiji.

Slijedom navedenog „Sunce“ Ludbreg 2001. godine u partnerstvu sa CZSS Ludbreg i ravnateljicom Anicom Zember, registrira poludnevni boravak na inkluzivnom principu kluba „Sunce“ Ludbreg uz punu podršku grada Ludbrega.

Udruga „Sunce“ Varaždin razvijala je prvo klupske programe i inkluziju u Varaždinu  uz  velike otpore pojedinaca u institucijama, jer je praksa bila segregacija i odvajanje osoba s intelektualnim oštećenjem od zdrave populacije već od vrtića, obrazovanja do smještaja u institucije.

 „Sunce“  Varaždin 14.06.2006. podnosi zahtjev Ministarstvu rada i socijalne skrbi RH za dnevni i poludnevni boravak

Slijedom navedenog, a sve sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi i po postojećem modelu „Sunca“ Ludbreg, Udruga „Sunce“ Varaždin podnosi mjerodavnim relevantnim institucijama Ministarstvu RH, CZSS Varaždin i gradu Varaždinu zahtjev, za izdavanje suglasnosti organiziranja  dnevnog i poludnevnog oblika zbrinjavanja osoba s intelektualnim oštećenjem za  20 korisnika koji su  članovi kluba.

Cilj je bio opstanak inkluzivnog socijalnog modela skrbi koji se provodio financiranjem iz sredstava natječaja za korisnike koji žive  samostalno uz podršku u stanu inkluzije i za redovne članove kluba, a sve po modelu „Sunce“ Ludbreg.

Udruga je ispunjavala sve prostorne, stručne i organizacijske uvjete i imala stalne korisnike za organiziranje  dnevnog, odnosno poludnevnog zbrinjavanja isto kao u Ludbregu.

Ponovni šok članovima udruge „Sunce“ Varaždin

Umjesto pozitivnog odgovora od MZSS da se ugovori model socijalne skrbi u vidu poludnevnog i cjelodnevnog boravka za osobe s intelektualnim oštećenjem kao u „Suncu“ Ludbreg, cijeli postupak je obustavljen, uslijedili su pozivi roditeljima iz popisa poslanog u Ministarstvo i u Centar u Varaždinu na kućne adrese  da  moraju svoju djecu smjestiti u privatnu ustanovu u Varaždinu u toku dana.

To je izazvalo šok i veliku frustraciju mnogih roditelja i njihove djece – odraslih osoba s intelektualnim oštećenjem, jer im se ponovno pokušalo oduzeti pravo na izbornu mogućnost kako će koristiti slobodno vrijeme u toku dana, te je cijeli model socijalne skrbi kao izborna mogućnost preko udruge „Sunce“ u Varaždinu propao.