Pomoćnica ministrice MSPM Iva Prpić primila je predstavnike udruge „Sunce„ Varaždin zbog razvoja inkluzije u gradu Varaždinu usklađeno  s europskim modelima socijalne inkluzije i osobne integracije prilagođene potrebama korisnika.

Dosadašnji rezultati pilot programa inkluzije i klupskih aktivnosti senzibilizirali su lokalnu zajednicu za prihvaćanje i razumijevanje potreba osoba s intelektualnim oštećenjem koje kao ravnopravni sugrađani imaju Ljudska prava i potrebu uključivanja u život lokalne zajednice naglasila je predsjednica Udruge Šemsa Mustačević.

Napominje da je Udruga provela istraživanje i anketu koja je potvrdila  da roditelji žele da njihova djeca ostanu u obitelji uz službu podrške koliko  im omogućuje zdravstveno stanje, a kada ostare žele izbornu mogućnost smještaja u inkluziju (samostalan život uz podršku) a ne u instituciju.

Na temelju želje rodilja iz Udruge, ista 2004. godine organizira prvu stambenu zajednicu u stanu od grada Varaždina. Uz stanare u inkluziji svi članovi kluba, a bilo ih je 50-ak prošli su program prevencije institucionalizacije kroz radionice samozastupanja te osobne i socijalne integracije u klubu.

Gradonačelnik Grada  Varaždina pokazao je razumijevanje  uz podršku sa još jednim stanom iz kvote socijalnih stanova za proširenje programa inkluzije kada se prva stambena zajednica popuni.

Kako je Sunce Varaždin u mreži deinstitucionalizacije, a korisnici Centra Stančić u procesu regionalizacije isti će se potpisivanjem ugovora  između Udruge i MSPM, vratiti u svoju  lokalnu zajednicu odnosno u Grad Varaždin.

O istom biti će poslana dokumentacija iz Centra Stančić i MSPM područnim CZSS Varaždin, Ivanec i Novi Marof koji će pozvati predstavnike Udruge „Sunce“ Varaždin  na daljnje postupanje prema naputku i sukladno Zakonu RH za proširenje programa inkluzije u Varaždinu.