2015 Časopis - Glas samozastupnikaSamozastupanje osoba s intelektualnim oštećenjem
Samozastupnici  tokom cijele godine  raspravljali su na radionicama u klubu „Sunce“ o svojim pravima i što je uzrok njihove diskriminacije. Da bi u potpunosti razumjeli terminologiju naučili su  da sve što uče potkrijepljeno je  pozitivnim zakonima RH.
Na česti upit što je to diskriminacija odgovore su dobili iz Zakona NN, br. 85/08. Prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, ona se definira kao stavljanje u nepovoljniji položaj osobe po 17 navedenih osnova  diskriminacije na temelju pogrešne predodžbe. Diskriminacija  predstavlja svako isključivanje, ograničavanje ili nejednak tretman na osnovu određenih karakteristika. Cilj diskriminacije je umanjivanje poštovanja i priznavanja jednakih prava po više osnova i na različitim nivoima  što utječe na kvalitetu svakodnevnog življenja osoba s intelektualnim oštećenjem i njihovih obitelji.

Partnerska Udruga za samozastupanje iz Zagreba dostavila je časopis broj 21 „Glas samozastupnika“ za mjesec prosinac . Tema broja bila je „odlučivanje“. Učilo se korisnike što to znači, kakove odluke postoje, posljedice koje se mogu dogoditi i prihvaćanje odgovornosti.

 

 

Informatička radionica
Osobe s intelektualnim oštećenjem imaju jednako pravo i izjednačenu mogućnost stjecanja znanja korištenja računala kao svi sugrađani. Zbog navedenog je  prvi voditelj radionice Ivan Fundak osmislio program neformalnog stjecanja znanja o korištenju računala za osobe s intelektualnim oštećenjem koji se provodi svakim radnim danom kluba.

 

Osobna i socijalna integracija
Kroz aktivno osobno sudjelovanje u aktivnostima radionice u realnim situacijama osobe s intelektualnim oštećenjem razvijaju kontinuirano vještine, znanja i snalaženja u situacijama i okruženju. Stečena znanja i vještine preduvjet su za veće uvažavanje, prihvaćanje i integraciju osoba s intelektualnim oštećenjem u lokalnu zajednicu. Aktivnosti radionice provode se u prostorijama Udruge i u raznim društvenim okruženjima. Razgovara se o očuvanju zdravlja, osobne higijene, prikladnog odijevanje za izlaske, korištenju javnog sanitarnog čvora i dr. Korisnici diskutiraju o ponašanju u skladu s društvenim normama.

Psihološka pomoć
Svaka osoba u različitim interaktivnim odnosima ponekad naiđe na  nerazumijevanje vlastite potrebe za pažnjom ili tolerancijom što će uzrokovati frustraciju. Da bi se  ublažile posljedice  neriješenih konfliktnih odnosa i situacija, korisnici  se sa potpunim  povjerenjem obraćaju tražeći pomoć i mišljenje voditelja u klubu. Praktično im se objašnjava uzrok nezadovoljstva ili frustracije i razvija sposobnost tolerancije prema onima koji su izazvali frustraciju.

Savjetovalište   »roditelj – roditelju«
Roditelji su kroz dugogodišnji rad Udruge  uspostavili prijateljske odnose, koji su se pretvorili u kućna druženja kako bi podijelili i razmijenili iskustva i savjete, te međusobnu pomoć u rješavanju često vrlo zahtjevnih i neočekivanih  situacija specifičnih za složene odnose unutar obitelji.