Predsjednica Hr.Saveza M. Jakovčev i Šemsa MustačevićPredsjednica udruge „Sunce“ Varaždin za osobe s intelektualnim oštećenjem primila je Priznanje za Udrugu “Sunce” Varaždin koja je članica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama od 1996. godine, na svečanosti obilježavanja 60 godišnjice Hrvatskog saveza, u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Za osobni doprinos u unapređivanju skrbi za osobe s intelektualnim oštećenjem, te kao dugogodišnja članica tijela upravljanja u Hrvatskom savezu, srebrnu plaketu primila je osnivačica svih udruga „Sunce“ u Varaždinskoj županiji i sadašnja predsjednica udruge „Sunce“ Varaždin Šemsa Mustačević .

Stručna savjetnica i suradnica udruge „Sunce“ Varaždin prof. Ljerka Begić primila je zlatnu plaketu kao osnivačica Hrvatskog saveza i kreator programskih sadržaja civilnog sektora u RH, te autor strategije zakonske regulative utvrđivanja statusa osoba s intelektualnim oštećenjem kao osoba s invaliditetom, a ne duševnih bolesnika, njihove osobne invalidnine, uvećanog dječjeg doplatka i niza drugih  socijalnih prava.

Važno je podsjetiti čitatelje da povijesni razvoj Hrvatskog saveza i organizacijski razvoj oblika udruživanja u korist osoba s intelektualnim oštećenjem i njihovih obitelji u RH, egzaktno i detaljno je prikazan u tematskom broju časopisa „Naš prijatelj  – naših 50 godina“ izdanom 2007 godine povodom obilježavanja 50 godina  Hrvatskog saveza. Časopis sadrži povijesne činjenice i izvorne autorske tekstove profesorice Ljerke Begić i pohranjen je u državnom arhivu pod ISSN 0353-01183,  što nije razvidno u monografiji izdanoj povodom 60 godišnjice Hrvatskog saveza.

Ne smijemo zaboraviti povijest, odricanje i po-žrtvovanje u polustoljetnoj borbi stručnjaka sa roditeljima za današnji status i prava osoba s intelektualnim oštećenjem. Moramo se prisjetiti njihovih organiziranih oblika građanske inicijative i borbe za zakonske promjene i uvažavanje  terminoloških promjena u našem društvu, kao što je to u evropskim i svjetskim razmjerima.