Stalni stanari inkluzijeUdruga “Sunce” Varaždin osnovala je prvu stambenu zajednicu u svibnju 2004. godine u stanu grada Varaždina na adresi Tina Ujevića 46. Organizirano stanovanje pruža osobama s intelektualnim oštećenjem prirodni, poticajni način obiteljskog života sa mogućnošću ostvarenja osobne slobode, prava na izbor i zadovoljavanje različitih individualnih potreba.
Pri osnivanju stambene zajednice u Varaždinu zbog neznanja bili su problem pojedinci, dok se i sami nisu uvjerili da je program inkluzije moguć i koristan za lokalnu zajednicu. U stanu stalno žive dva korisnika,  prema potrebi povremeno,  na određeno vrijeme smještaju se korisnici sa mogućnošću prilagodbe kroz edukaciju.

Udruga za promicanje inkluzije iz Zagreba prva je pokrenula 1997. godine program organiziranog stanovanja za osobe s intelektualnim oštećenjem u Hrvatskoj. Program omogućava uz podršku osobama s intelektualnim oštećenjem ravnopravno uključivanje u život lokalne zajednice. Dosadašnja iskustva dokazala su da osobe s intelektualnim oštećenjem vrlo brzo savladaju potrebne vještine za samostalan život uz odgovarajuću podršku.