Što je Hrvatski Savez?

Hrvatski Savez je mreža Udruga kojim se doprinosi općem dobru osoba s intelektualnim oštećenjem. Udruživanjem na nacionalnoj razini stvoreni su programi zajedničkog nazivnika za sva područja života osoba s intelektualnim oštećenjem (slobodno vrijeme, obrazovanje, uključivanje u rad, sport, kreativne aktivnosti itd.). U demokratskom poimanju građanskih inicijativa ostavljena je mogućnost decentraliziranih vlastitih programa primjerenih u socijalnoj sredini.

Na primjer: Hrvatski Savez zahvaljujući stručnoj tajnici prof.  Ljerki Begić, pripremio je sudjelovanje i odlazak svojih sportaša na prvu svjetsku Paraolimpijadu za osobe s mentalnim hendikepom održanu u Madridu 1992. uz podršku Ministarstva rada,  socijalne skrbi i obitelji. Uspješno sudjelovanje na ovim igrama potvrdilo je sportske mogućnosti osoba s intelektualnim oštećenjem,  opravdalo ovaj povijesni izazov i omogućilo da svijet,  odbacujući svaki oblik diskriminacije u sportu obzirom na fizičke i mentalne sposobnosti sportaša,  otvori svoje srce svima koji se trude i treniraju da mogu ponijeti i olimpijsko odličje.

Početkom 1994. godine Hr. savez izdaje prvi dvobroj  1-2 glasila „naš prijatelj“ , a sljedeći dvobroj 3-4 krajem godine. Časopis je bio velika pomoć obiteljima osoba s intelektualnim oštećenjem. Ključna filozofija Hr Saveza bila je  da roditelj mora biti  partner stručnjacima u rješavanju statusa i prava njihove djece. Idejni pokretač , autor strategije i glavna urednica  časopisa bila je prof. Ljerka Begić, stručna tajnica  saveza. Časopis je  izlazio do odlaska stručne tajnice saveza u mirovinu.

Sunce Varaždin sudjelovalo u aktivnostima Hrvatskog saveza:
Opći  društveni uvjeti mogućnosti djelovanja društava (kasnije  – udruga) za osobe s mentalnom retardacijom ( u daljnjem tekstu ; osobe s intelektualnim oštećenjem)  u Republici Hrvatskoj, sukladno međunarodnim dokumentima OUN-a u cilju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, omogućile su Hrvatskom savezu udruga kao nacionalnoj krovnoj udruzi na čelu sa stručnom tajnicom prof. Ljerkom Begić, da na načelima udruživanja, organizira mrežu udruga  diljem Republike Hrvatske, koje se dobrovoljno  udružuju na zajedničkim dogovorenim programskim zadacima.

U cilju ostvarivanja ovih nakana  županijsko „Sunce“ odmah po  osnivanju udružilo se  sa svoje 4 podružnice  u Hrvatski Savez udruga. Idejni tvorac i autor programa i projekata u Hr.savezu bila je prof. Ljerka Begić.  Zajednički ciljevi bili su:
– promicanje ljudskih prava osoba s intelektualnim oštećenjem,
– poštivanje osobnog dostojanstva, potreba, pogleda i težnji, te životnih stilova osoba s intelektualnim oštećenjem i obitelji u cilju pružanja podrške njihovom načinu života,
– zaštite osoba s intelektualnim oštećenjem radi onemogućavanja svih oblika, iskorištavanja  i zloupotreba,
– poštivanja privatnosti svakog člana udruge i obitelji,
– organiziranog nastupa i sudjelovanja u raspravama o problemima i načinu njihovog rješavanja  s ciljem utjecaja na zakonodavnu praksu,
– sudjelovanja u društvenim  aktivnostima  u korist osoba s int. ošteć. i njihovih obitelji,
– izgrađivanja međuljudskih i partnerskih odnosa kao temelja obostranog uvažavanja srodnih udruga, djelovanju u sustavu socijalne skrbi i tijelima državne uprave u korist programa i projekata  za osobe s intelektualnim oštećenjem i njihovih obitelji,
– osnaživanje ukupne organizacijske strukture udruživanja i briga za osobe s  intelektualnim oštećenjem, kao grupa za pritisak.

09 – 10. 11.1996. godine   – seminar u Križevcima
Savez društava za pomoć mentalno retardiranim osobama u RH   organizira  seminar pod pokroviteljstvom  UNICEF- Ureda za Hrvatsku,  za  roditelje temeljnih  Društava . U radu seminara sudjelovala je predsjednica „Sunca“ Šemsa Mustačević. Idejni autor  i organizator bila je stručna tajnica HR Saveza prof. Ljerka Begić.
Ovaj seminar organizirala je kao kontinuitet  prije ratne skrbi za osobe s intelektualnim oštećenjem, nakon ratnih stradanja i agresije na Hrvatsku u toku kojeg su  mnoga društva prestale sa radom. Zamah organiziranja i suradnje počeo je  udruživanjem novih udruženja osnovanih nakon rata. Bio je to novi pristup razvoju civilnog društva u RH .
Seminar  je održan u hotelu Kalnik.
Voditelji radionica  bili su poznati stručnjaci , a teme su bile sljedeće:
– „Seksualnost i mentalna retardacija“ sa voditeljicom prof. Danijela Mišić
– „Višestruka oštećenja i mentalna retardacija“ sa voditeljicom dr. Jasmina Škrinjar
– „Iskustva iz rada klubova i dogovor za daljnji rad“ voditeljica prof.dr. Borka Teodorović
– „Uloga roditeljskog organiziranja i iskustva iz sadašnjeg rada društava u Hrvatskoj“ voditelji su bili prof.dr. Sulejman mašović i prof. Ljerka Begić

Novi  Zakon o socijalnoj skrbi
Povijesno  važan događaj za sve osobe s invaliditetom u RH bio je zaključak da je prihvaćena inicijativa  HR Saveza  vezano uz donošenje novog  Zakona o socijalnoj skrbi  u kojem je upravo stručna tajnica prof. Ljerka Begić razradila  strategiju Saveza društava za pomoć mentalno retardiranim osobama u RH, koja se odnosila na prava i izjednačavanje uvjeta kvalitete življenja osoba s intelektualnim oštećenjem.  Strategijom novog pristupa osobama s intelektualnim oštećenjem tražilo se uvođenje novog prava – osobne invalidnine za osobe s mentalnom retardacijom, koje su stalno i trajno nesposobne za samostalan život i rad. Ministarstvo rada i socijalne skrbi prihvatilo je prijedloge HR Saveza, odnosno stručne tajnice prof. Ljerke Begić, te kao predlagač teksta Nacrta zakona o socijalnoj skrbi proslijedio predloženo zakonsko rješenje u proceduru.