predsjednica Š. Mustačević i dopredsjednica Nada LiberCijelu godinu udruga „Sunce“ Varaždin pružala je roditeljima i svim  članovima besplatne savjetovališne usluge. Iz složene zakonske regulative pomoć se odnosila na upoznavanje roditelja sa  ostvarivanjem postojećih prava i povlastica (na pr., popust na telefonske impulse, pretplatu u TKC Centru, godišnje autobusne karte). Voditelji savjetovalita bili su Šemsa Mustačević. prim.dr.sc. Miroslav Pospiš i dipl.soc.rad. Nada Liber.

Predsjednica Š. Mustačević osobno je posredovala u institucijama na  ostvarivanju tih prava i povlastica kao voditelj savjetovališta „Roditelj – roditelju“.

Prim.dr.sc.Miroslav Pospiš specijalista za neurorazvojne teškoće, vodio je  savjetovalište za ranu prevenciju i za neurološke bolesti djeteta s teškoćama u razvoju. Ova besplatna pomoć za roditelje, znatno je pomagala u njihovom snalaženju u šumi propisa i institucija. Savjetovališni rad je bio grupni i individualni sa članovima Udruge.

 

Često su roditelji tražili povlasticu kod HRT. Problem je bio sa nerazumijevanjem djelatnika HRT radio – televizije u ostvarivanju povlastice za osobe s intelektualnim oštećenjem, tretirali su ih kao građane drugog reda, jer jedini u grupaciji osoba  s invaliditetom nemaju pravo kod popusta na TV pretplatu. Unatoč pismenog upita prof. Ljerke Begić, izvršne direktorice Hrvatskog savez udruga zašto su ove osobe diskriminirane, očitovanje  Televizije o njihovom stavu, nikada nismo dobili.

Bio je to u nizu samo još jedan eklatantan primjer kršenja ljudskih prava na izjednačavanje mogućnosti i dokaz da su osobe s  intelektualnim oštećenjem građani drugog reda u RH.