Stanari i gosti u inkluziji

Stanari i gosti u inkluziji

Inovativni program inkluzije u gradu Varaždinu uspješno se provodi u kontinuitetu treću godinu u uređenom stanu Tina Ujevića 46. U stanu  smještena su za stalno dva korisnika koji su razvili uz stručnu pomoć radnih asistenata potrebne socijalne i društvene vještine u samostalnom življenju u kućanstvu i lokalnoj zajednici.

U program prevencije institucionalizacije uključeno je 15 članova iz kluba „Sunce“ Varaždin. Za njih je Stručni tim izradio obradu podataka koja sadrži socijalnu anamnezu, medicinsku  anamnezu, skalu procjene kompetentnosti te individualni plan aktivnosti.

U stanu za provedbu inkluzije u Varaždinu, svi članovi sa asistentima uče pripremati  jednostavna jela, tople i hladne napitke, serviranje, pranje i pospremanje posuđa i prostora.

Slobodno vrijeme ispunjavaju u kreativnim radionicama kluba baveći se slikarstvom, glumom, glazbom, informatikom, sportom, a svoje rezultate i dostignuća prezentiraju lokalnoj zajednici i šire, sudjelovanjem na sportskim, kulturnim i raznim javnim društvenim događanjima u  gradu Varaždinu i šire u RH.

Procesi prevencije institucionalizacije odnose se na očuvanje mentalnog zdravlja, na psihološku pomoć i razvijanje socijalnih vještina unutar klupskih aktivnosti.