Varaždinska  udruga „Sunce“ osnovana  je 1996. godine kao jedna od četiri  Podružnice županijskog „Sunca“, sa savjetovališnim aktivnostima i klupskim okupljanjem roditelja u Domu Umirovljenika.

U toku 1999 godine stvoreni su uvjeti za preregistraciju Podružnice u samostalnu Udrugu „Sunce“ Varaždin, kao pravni  subjekt. Krajem godine udruga   dobiva vlastite  prostore  uz pomoć gradonačelnika prof. Ivana Čehoka i Grada Varaždina ,u Glazbenoj školi Varaždin  Milkovičeva  ul. broj 2.

Vlastiti prostori omogućili su  Udruzi organiziranje  kreativnih radionica za osobe s intelektualnim oštećenjem i djecu s teškoćama u razvoju u klubu „Sunce“ Varaždin. Sa vlastitim  rezultatima na području glume,slikarstva i glazbe predstavili su se  lokalnoj zajednici i šire u RH, dokazujući svoje pravo na život  kao ravnopravni sugrađani.

Glavni odbor  donio je Odluku  da se obilježi 10 godišnjica  stvaralaštva  osoba s intelektualnim oštećenjem,  kako bi se  mogli javnosti  predstavili sa svojim kreativnim  rezultatima. U hotelu Turist izložena su likovna  djela – slike nekoliko autora i prikazana su dva animirana filma nastala u radionicama kluba „Sunce“ Varaždin.

Prof. dr. Nino Žganec  uz čestitke  na postignutim rezultatima iznio je   važnost  izvaninstitucionalnih oblika skrbi za osobe  s intelektualnim oštećenjem jer  vlastitim doprinosom potvrđuju  svoje vrijednosti i mogućnosti stvaralaštva a time i prihvaćanje kao ravnopravnih sugrađana u  lokalnoj zajednici.

U zabavnom dijelu  programa sudjelovali su  studio animiranog filma „Sunce“ Varaždin, studio „Vanima“ sa animiranim filmom povodom 800-te obljetnice grada Varaždina, učenici Glazbene škole Varaždin, lutkarska udruga „Krpe i konci“ i  plesna škola „Takt“ . U dvorani hotela Turist  izložene su slike „Likovnog atelliera Sunce“ Varaždin.

Cijeli program  obilježavanja 10  godišnjice rada Udruge  vodila je TV voditeljica Andreja Loparić, uz praćenje  javnih  medija  u pisanom i elektronskom obliku.