Sa zakašnjenjem od devet mjeseci,  odmah po primitku elaborata o procesu deinstitucionalizacije udruga „Sunce“ Varaždin podnosi Zahtjev MSPM Zagreb, za utvrđivanje propisanih uvjeta prostora, opreme, stručnih i drugih radnika za pružanje usluga organiziranog stanovanja uz svakodnevnu intenzivnu podršku na adresi Varaždin Tina Ujevića 46, za 5 odraslih osoba s intelektualnim oštećenjima i za pružanje usluga poludnevnog boravka na adresi Varaždin Hallerova aleja 2, za 11 odraslih osoba s intelektualnim oštećenjima. Ministarstvo socijalne politike i mladih u želji da grad Varaždin razvije inkluziju, donosi odluku 18.08.2014. o imenovanju

Povjerenstva koje će izvršiti očevid u objektima  za navedene oblike skrbi u Varaždinu. CZSS Varaždin osniva Povjerenstvo, koje će izvršiti očevid da prostori ispunjavaju propisane uvjete za pružanje usluga organiziranog stanovanja i poludnevnog boravka u gradu Varaždinu.

Radi kronologije događanja vraćamo se u 2013. godinu

Dopisom  od  02.12.2013.  Ministarstvo socijalne politike i mladih  obavještava o provedbi programa  deinstitucionalizacije   u RH.

Ustanova  Stančić centar za rehabilitaciju Dugo Selo, šalje elaborat, Centru za socijalnu skrb Varaždin, i za Udrugu „Sunce“ Varaždin , te Centru za socijalnu skrb Ivanec predmet pod nazivom:

Predmet: Proces regionalizacije korisnika prema Uputi i Projektu Ministarstva socijalne politike i mladih, Centrima za socijalnu skrb Varaždin, Ivanec i udruzi „Sunce“ Varaždin koja je u mreži RH, a inkluziju provodi od 2003.godine. ( Ur. broj: 238/04-94-13/3789/05 )

U navedenom dopisu prema naputku MSPM Centar Stančić upućuje Područne Centre socijalne skrbi u Varaždinu i Ivancu da kontaktiraju Udrugu Sunce Varaždin i roditelje ili skrbnike navedenih korisnika zbog moguće promjene pružatelja usluge smještaja za  korisnika iz Centra Stančić. Nakon ostvarenog kontakta mole za povratnu informaciju zbog nastavka procesa.

 Zaustavljen proces razvoja inkluzije u Varaždinu

Cijeli proces inkluzije u gradu Varaždinu netko je zaustavio na način da preusmjeri dokumentaciju za udrugu „Sunce“ Varaždin u  Ustanovu Jalžabet, koja nije obuhvaćena ovim procesom deinstitucionalizacije za inkluziju u gradu Varaždinu..

Zbog toga elaborat dolazi na adresu udruge „Sunce“ Varaždin iz Jalžabeta preko CZS Varaždin sa velikim zakašnjenjem.