slavek-ceka-prosirenje-inkluzijeU deset godina od osnivanja inkluzije u Varaždinu, pokazalo se da je ovaj program koristan za odrasle osobe s intelektualnim oštećenjem, za njihovo osmostaljivanje i uključivanje u život lokalne zajednice.

Cilj ovog programa je razvijanje modela stručne službe podrške osobama s intelektualnim oštećenjem i utjecanje na promjene odnosa lokalne zajednice prema njima. Ovaj program pomaže osobama s intelektualnim oštećenjem u otklanjanju diskriminacije pri ostvarivanju temeljnih Ljudskih prava i sloboda (pravo na dom, slobodu izbora mjesta stanovanja i načina života) te da se spriječi institucionalizacija.

Program inkluzije pokrenut 2004. godine u gradu Varaždinu omogućio je sudjelovanje osoba s intelektualnim oštećenjem u životu lokalne zajednice, susrete s osobama bez teškoća, razvio prijateljstva i općenito pozitivne odnose sugrađana koji mijenjaju negativne stavove i predrasude prema ljudima s teškoćama u razvoju.

Program inkluzije u Gradu doprinosi  većem razumijevanju, toleranciji i prihvaćanju razlika u cjelokupnom društvu.

Razvoj Inkluzije u Republici Hrvatskoj i u gradu Varaždinu

Program inkluzije vrlo uspješno započet je krajem prošlog stoljeća u Zagrebu i proširio se uspješno na čitavu RH uz podršku Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva rada i socijalne skrbi i drugih međunarodnih udruga i pravnih subjekata.

Istu podršku prima i Udruga „Sunce“ Varaždin, te je uspješno 2004. godine postavila temelj razvoja inkluzije u gradu Varaždinu i izvršila sve administrativne pripreme volonterskim radom članova Udruge.