Druženje uz kavuProgram samozastupanja  osnažuje osobe s intelektualnim oštećenjem na području osobne i socijalne integracije. Uključuje  niz aktivnosti koje se odnose na stjecanje onih vještina i navika koje će im omogućiti aktivno sudjelovanje u aktivnostima zajednice, te uključivanje u društvo. U skladu s tim, voditelji i izvoditelji programa  razvijaju kod korisnika osobnu i socijalnu integraciju te komunikacijske vještine kako bi se mogli što samostalnije izboriti za mjesto u društvu koje i zaslužuju.
Sve te aktivnosti odrađene su na način da su korisnici aktivni sudionici koji se uključuju u aktivnosti Kluba i na javnim mjestima. Poseban naglasak je stavljen na komunikaciju korisnika sa drugim osobama u različitim prigodama, vođenje formalnog i neformalnog razgovora, učenje vještina slušanja i aktivnog uključivanja u razgovor. Tijekom rada uvažavale su se karakteristike svake pojedine osobe, ovisno o prethodnom iskustvu, socijalnoj sredini iz koje dolaze, te karakteristikama pojedine ličnosti.

Sve navedene aktivnosti značajno su utjecale na povećanje osobne, praktične i socijalne integracije osoba s intelektualnim oštećenjem, prihvaćanje i uvažavanje različitosti, prepoznavanje vlastitih i tuđih potreba, međusobno pomaganje i pružanje podrške onima kojima je ona potrebna.