Tijekom 22 godine svog postojanja udruga „Sunce“ Varaždin ostvarila je brojne ciljeve u korist osoba s intelektualnim oštećenjima, koji su zajednički temelj brže i bolje integracije i inkluzije u život društvene zajednice sa ciljem poboljšanja njihove kvalitete življenja. Jedan od pokazatelja uspješnosti djelovanja su brojni rezultati kreativnih radionica u glazbi, slikarstvu i glumi kroz uspješnu suradnju i sa osobama drugih teškoća osim intelektualnih oštećenja kao i partnerstva sa HNK Varaždin, Glazbenom školom Varaždin i Likovnim udruženjem Varaždin. Zahvaljujući takvoj povezanosti i suradnjama na entuzijazmu i angažmanu nekoliko volontera iz Udruge, danas je poznata širom RH.

Sukladno Statutu udruge „Sunce“ Varaždin, članstvo može biti redovno, pomažuće i počasno. Redovni članovi su odrasle osobe s intelektualnim oštećenjem, roditelji odnosno članovi obitelji te druge osobe koje po zakonu zastupaju osobe s intelektualnim oštećenjem, kao i stručnjaci koji rade u korist osoba s intelektualnim oštećenjem, a prihvaćaju Statut i etički Kodeks Udruge.

Pomažući članovi su građani ili pravne osobe koje svojim stručnim radom i znanjem ili materijalno doprinose, te dobrovoljnim radom pomažu izvršenje djelatnosti Udruge, ali nemaju pravo odlučivanja u tijelima Udruge.

Počasni  članovi su osobe koje imenuje Glavni odbor zbog izvanrednih zasluga za unapređenje rada Udruge i poboljšanje kvalitete života osoba s intelektualnim oštećenjima i nemaju pravo odlučivanja u tijelima Udruge.

Važno je napomenuti da svaki član Udruge ima određene obveze i odgovornosti, jer korištenje usluga je za člana besplatno, što znači da se troškovi  financiraju putem sredstava Natječaja, a to nije kontinuiran izvor prihoda.

To znači da svaki član kontinuirano djeluje kroz programe i projekte  u  klupskim aktivnostima, u tijelima upravljanja Udrugom sukladno  ciljevima Udruge a neovisno o prihodima.