1998. 20.03. Promocija 1. broja biltena SunceInicijator osnivanja izdavačke djelatnosti i časopisa „Sunce“ predsjednica Šemsa Mustačević predlaže za početak izdavanje Biltena kako bi se javno progovorilo o diskriminaciji osoba s „mentalnom retardacijom“ i njihovim potrebama u RH. Prim.dr.sc. Miroslav Pospiš član Stručnog tima i Upravnog odbora podružnice „Sunce“ Varaždin podržava inicijativu, daje niz stručnih savjeta o izdavanju biltena „Sunce“ i aktivno se uključuje u rad osnovanog Uredništva časopisa Sunce.

Glavni urednik je dipl. novinar Vesna Nazansky, a članovi uredništva iz Udruge prim.dr.sc. Miroslav Pospiš i Šemsa Mustačević, te vanjski suradnici. Promocija prvog broja biltena Sunce održana je u hotelu Turist u Varaždinu. Promotor je bio prim.dr.sc. Miroslav Pospiš koji je gostima predstavio potrebu izdavanja ove vrste časopisa u RH. Bio je to prvi časopis koji javno progovara o diskriminaciji, izolaciji i segregirajućim oblicima skrbi za osobe  etiketirajučeg naziva  „mentalno retardirani“.

Bili su to otpisani obespravljeni sugrađani, a njihove obitelji izložene neznanju i iskorištavanju nesavjesnih stručnjaka u društvu i u specijalnim izoliranim oblicima skrbi. Bilten Sunce je besplatan, štampa se kao tromjesečni broj za sve članove, suradnike i zainteresirane građane u Varaždinskoj županiji. Godine 1999. Podružnica „Sunce“ Varaždin prerasta u samostalni pravni subjekt udrugu „Sunce“ Varaždin, nastavlja sa tiskom časopisa „Sunce“ za cijelu Županiju, ali uz niz financijskih teškoća.

Prvi broj Biltena je poslan na uvid u Nacionalnu biblioteku RH od koje dobiva odluku  da se dozvoljava njegovo izdavanje pod brojem  ISNN 1331-5722.