18.03.1999.
Održana Osnivačka  Skupština  udruge „Sunce“ Varaždin
Županijska Podružnica „Sunce“ Varaždin za pomoć osobama s onesposobljenjima djelovala je od 1996. – 1999. godine teritorijalno na području  kao i CZSS Varaždin. Odlukom Upravnog odbora Podružnice „Sunce“ Varaždin održana je Osnivačka Skupština u Županijskoj dvorani na Franjevačkom trgu 7 u Varaždinu. U radu Skupštine sudjelovali su uz redovne članove uzvanici i predstavnici CZSS Varaždin, političkih stranaka, Županije i Grada.

13.05.1999. godine
Dan  upisa u Registar udruge „Sunce“ Varaždin
Danom upisa u Registar 13.05.1999. godine stječe svojstvo pravne osobe sa usvojenim Statutom na Osnivačkoj Skupštini od 18.3.1999.godine.
Osobe ovlaštene za zastupanje su: Šemsa Mustačevic, predsjednica, i Nada Liber, dopredsjednica.
Naziv udruge je:
Udruga za pomoć osobama s onesposobljenjima “SUNCE” Varaždin
sa sjedištem u Varaždinu, Tina Ujevica 11 ( stan osnivača  Šemse Mustačević )

 

Od 1996. do 1999. godine, udruga „Sunce“ Varaždin djelovala je i razvijala programe i projekte kao podružnica županijskog Sunca jer je zadržala početnu viziju i misiju, te svrhu i ciljeve udruživanja građana u udrugu.
Kako ne postoji politika jednakih mogućnosti,  već načela isključivanja i diskriminacije u društvu za osobe s intelektualnim oštećenjem i djecu s teškoćama u razvoju, udruga „Sunce “ Varaždin razvila je programe i projekte u koje su aktivno bili uključeni roditelji i nominalni članovi zbog unapređenja ljudskog dostojanstva, uz puno poštovanje ljudskih i građanskih prava i temeljnih sloboda na odlučivanje o vlastitom životu.

Takav stav udruge „Sunce“ Varaždin izazvao je protivnike u lokalnoj zajednici na opstruiranje i provedbu mnogih vrijednih programa i projekata udruge . Isti  su se u drugim gradovima na pr. u Ludbregu pokazali iznimno korisnim, za obitelj  i nominalne članove, jer grad nije imao institucionalne oblike skrbi, što je doprinijelo podršci udruge „Sunce“ Ludbreg i otvorenim mogućnostima razvoja udruge kroz osnivanje socijalnih usluga u partnerstvu sa lokalnom zajednicom i područnim centrom za socijalnu skrb Ludbreg.

Uz navedeni razlog marginaliziranja razvoja udruge „Sunce“ Varaždin bilo je tu i niz drugih vrsta diskriminacije, od  postavljanja nove zaključane ograde do prostora Kluba  u Milkovićevoj ul. broj 2, do različitih širenja netočnih informacija o stručnjacima i roditeljima u Udruzi, sukladno sitnim, pomalo i jalnim ljudskim reakcijama na novi pristup ovoj problematici.

Stručni tim, sa puno snage i volje, razvio je niz kreativnih radionica u Klubu, kako bi rezultati korisnika potvrdili kompetenciju, senzibilizirali građane u lokalnoj zajednici i uvjerili političke strukture da su to sugrađani sa neiskorištenim potencijalom i mogućnostima koje nisu imali prilike razviti u izolacionim oblicima institucionalne skrbi.

Program rada udruge „Sunce“ Varaždin u skladu sa HR Savezom, prihvaćen je kroz sljedeće programske zadatke:

  • administrativne aktivnosti sukladno Zakonu
  • koordinacijske aktivnosti za razvijanje kluba kao oblika djelovanja  udruge
  • savjetovališni rad
  • edukacije roditelja i voditelja klubova
  • tiskovnu i promidžbenu aktivnost
  • suradnju sa srodnim tuzemnim i inozemnim udrugama te HR Savezom