Sunce Varaždin sudjelovalo u sljedećim aktivnostima Hrvatskog saveza:

01 – 02.05.1999. godine  –  seminar u Bjelovaru

U Bjelovaru održan seminar za roditelje, članove udruga, odrasle osobe s  intelektualnim oštećenjem i voditelje klubova . Stručna tajnica  prof. Ljerka Begić  organizira  seminar sa sljedećim radionicama i voditeljima  radionica:

  • „Samozastupanje osoba s mentalnom retardacijom“ – prof.dr.sc. Borka teodorović
  • „Podrška samozastupanju osoba s mr kroz metodu ESSA“ – dr.sc.prof Silvija Altaras Penda
  • „razgovor sa predstavnicima MRSS i MIORH-a“ o novom Zakonu o obiteljskim odnosima, Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o socijalnoj skrbi i podzakonskim aktima.
  • „Socijalizacijske igre“za voditelje klubova – prof.dr.sc. Dubravka Levandovski
  • „Iskustva u radu s grupama samozastupanja“- prof. Marija Kraljević, prof. Ljerka Begić, prof. Lucija Dronjak
  • „Naša iskustva o uključivanju osoba s mr u životnu zajednicu“ – prof.dr.sc. Borka Teodorović, prof. Ljerka Begić, prof. Lucija Dronjak

01.05.1999. godine  redovna godišnja Skupština održana u Bjelovaru

U Bjelovaru održana je redovna  godišnja Skupština na kojoj se donosi Odluka o dogovoru sa MZSS o štampanju  jedinstvenih Invalidskih  iskaznica za sve članice HR Saveza udruga  RH, kojima će se omogućiti članovima lakše ostvarivanje povlastica,  korištenje prednosti u ustanovama i  u javnom prijevozu.

23 – 24.11.1999. godine  seminar u Rijeci

Hrvatski Savez u suradnji s MZSS organizira seminar u Rijeci  na temu „Klubovi kao mogući oblici zbrinjavanja u sustavu socijalne skrbi“. sa sljedećim temama i voditeljima radionica:

  • „Teorijski pristup važnosti i djelovanja klubova, kao vidova zbrinjavanja osoba s mr i osvrt na svjetska iskustva“  – izlaganje prof.dr.sc. Borka Teodorović
  • „Iskustva Hr Saveza i njegovih temeljnih udruga u organiziranju klubova na osnovu potreba korisnika – članova“ izlaganje prof. Ljerka Begić
  • „Osvrt na inicijativu – zakonska osnova, standardi, registracija oblika zbrinjavanja klubova (dnevnih centara)“ – izlaganje Zvjezdana Janičar, MZSS – Načelnica odjela  za zaštitu osoba oštećenih u duhovnom i tjelesnom razvoju

Klubovi u RH

Unapređivanja rada klubova

U nedostatku institucionalnih rješenja i nemogućnosti pokrivanja cjelokupnog prostora Hrvatske s odgovarajućim programima za skrb osoba s intelektualnim oštećenjem koje žive u obitelji,  ovaj se oblik skrbi pokazao nezamjenjivim  u manjim sredinama, a zapravo je stvarao poželjno okruženje za prihvaćanje filozofije inkluzije življenja.

Rješavanje statusa  klubova i mogućnost njihova uključivanja u sustav socijalne skrbi zahtijevao je  izmjene i dopune u Zakonu o socijalnoj skrbi.  Bio je to temelj razvoja klubova u izvaninstitucionalnom okruženju u lokalnim zajednicama .

Temeljem odluke Glavnog odbora Hr Saveza utvrđeni su kriteriji za dostavu prvih namjenskih sredstava udrugama za potporu radu  klubova. Bila su to sredstva Hrvatske lutrije na poziciji MZSS za potporu rada klubova u organizaciji Hr Saveza. Aktivnost eksperimentalnog programa  unapređivanja rada klubova trajala je  do 31.10.2000. godine.