2005 Likovni perfomans na ŠpancirfestuSvake godine tradicionalno u Varaždinu na kraj kolovoza – početak rujna, organizira se deseto dnevni Špancirfest koji posjećuju mnogi turisti iz zemlje i inostranstva uz domaće stanovništvo.

Likovni atelier Sunce Varaždin sakupio je u četiri godine rada znatan opus kvalitetnih likovnih radova nastalih u školi slikarstva . Bila je to značajna prilika osoba s intelektualnim oštećenjem da sudjeluju na Varaždinskom Špancirfestu, a organizirao ih je voditelj poznati slikar Dražen Pavlović unatoč otpora pojedinaca na strani organizatora.

Sudjelovanjem  na skupnoj izložbi svih poznatih slikara iz regije i šire predstavili su se četiri najbolja slikara iz udruge „Sunce“ Varaždin. Njihova djela i mogućnosti značajno su doprinijela vidljivoj promjeni stavova sugrađana i posjetitelja Špancirfesta. Bila je to prva prilika predstavljanja osoba s intelektualnim oštećenjem javno i mogućnost dokazivanja  vlastite vrijednosti.

Dokazali su da svaka osoba bez obzira na  teškoću posjeduje  preostale mogućnosti, a mi uvjetno zdravi dužni smo  njima kao i djeci bez teškoća u razvoju omogućiti stručnu podršku a ne defektološku koja ih stigmatizira kao defekte i stvara od njih građane drugog reda u očima društvene zajednice.

Skupnom izložbom na Špancirfestu u Varaždinu uvjerili su sugrađane vlastitim umjetničkim  djelima da su ravnopravni sugrađani te da nas različitosti  obogaćuju kao društvo, a ne razjedinjuju.