EPSON scanner image

prim. Pospiš, voditelj stručnog tima inkluzije

Inovativni program inkluzije uspješno se provodi drugu godinu u Varaždinu. U stan za samostalno življenje uz podršku osoba s intelektualnim oštećenjem  smještena su stalno dva korisnika uz povremeni smještaj trećeg korisnika iz obitelji.
Ukupno obrađenih 11 korisnika članova kluba  uključeni su u program inkluzije, te  uz pomoć radnih asistenata razvijaju razne socijalne vještine potrebne u kućanstvu, međusobnoj komunikaciji, sa susjedima i socijalnom sredinom.
Slobodno vrijeme ispunjavaju obavezama u radionicama kluba, sudjelovanjem na sportskim, kulturnim i društvenim događanjima u  gradu Varaždinu i šire u RH.

Ciljevi programa inkluzije u gradu Varaždinu jesu: razvijanje modela stručne službe podrške osobama s intelektualnim oštećenjem i utjecanje na promjene odnosa lokalne zajednice u cilju socijalne podrške uključivanja osoba s teškoćom u život lokalne zajednice prema njihovim mogućnostima. Programske aktivnosti potiču razvoj njihovih intelektualnih potencijala.

Program također doprinosi otklanjanju diskriminacije i ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda a to su pravo na dom i sloboda izbora mjesta stanovanja i načina života. Program inkluzije doprinosi sprječavanju institucionalizacije osoba s intelektualnim oštećenjem.