osnivačica i predsjednica Udruge "Sunce" VaraždinPočetkom 2002.g predsjednica Udruge Šemsa Mustačević otvara dramski studio Sunce, kao programsku aktivnost kluba. Njena stručna edukacija u Nizozemskoj i iskustvo potaknule su je na stvaranje sličnih oblika i modela kreativnih radionica za osobe s intelektualnim oštećenjem u Varaždinu. Volonterski ulaže mnogo znanja i vremena u rad dramskog studija, a stručni suradnici su joj glumci HNK Varaždin. Sama piše individualno  prilagođene tekstove glumcima – amaterima, odabire glazbu, kostime, uči članove tekstove na pamet, izričaj teksta, kretanje na sceni, dokazujući kroz praksu da  uključivanje osoba s invaliditetom u svijet kulture obogaćuje cijelu društvenu zajednicu, a osoba s invaliditetom kroz kreativno izražavanje dobiva pravo na izjednačavanje mogućnosti  uključivanja u život društvene zajednice.

Cilj osnivanja dramskog studija je postignut. Bio je to doprinos razvijanju društvene svijesti, promjene stavova i uvjerenja sugrađana o osobama s invaliditetom. Dokazala je da posjeduju kreativne, stvaralačke sposobnosti, da imaju pravo na izbor i zadovoljavanje osobnih potreba jednako ostalim sugrađanima. Ova radionica u potpunosti je ispunila svrhu  njenog osnivanja i postojanja, jer su rezultati dokaz da svaka osoba bez obzira na vrstu oštećenja posjeduje kreativne potencijale koje želi pokazati drugima, zadovoljavajući tako osobne potrebe za uvažavanjem i prihvaćanjem. Sve navedeno oduzeto im je u trenutku njihova isključivanja iz socijalne sredine što se događa kroz sustav izolacije u vrtićima, školovanju i obrazovanju odvojeno od djece bez teškoća u razvoju, a kreativne radionice udruge „Sunce“ Varaždin pokušavale su im to vratiti osmišljenim programima i projektima.

 

Problemi u toku rada dramskog studija

Osporavanje razvoja civilnog društva često osjete izvaninstitucionalne Udruge pa i same osobe s invaliditetom,  jer pojedinci u institucijama na razne načine pokušavaju zabraniti i onemogućiti razvoj inkluzivnih programa i projekata, uz sugestiju osobama s teškoćama i njihovim roditeljima da se ne uključe. O tome su svjedočili članovi kluba koje se unatoč njihove potrebe za klupskim sadržajima pokušalo spriječiti na razne načine.

Unatoč teškom proteklom razdoblju u nesklonim uvjetima ustanova za razvoj civilnog sektora, dramski studio Sunce uspješno je ostvario i izveo sedam vrlo kvalitetnih predstava sa umjetničkim izričajem na festivalima INKAZ i Festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu.

 

Rezultati

Dramski studio Sunce djelovao je 8 godina i od osoba s intelektualnim oštećenjem oblikovao glumce-amatere koji se bave scenskim izrazom. Ujedinjenost  više umjetničkih smjerova proširilo je njihovu opću kulturu i smisao za ljepotu dramskog izričaja. Svojim scenskim nastupima osobe s intelektualnim oštećenjem stekle su društveno priznanje, postali su cijenjeni  i rado viđeni sugrađani u lokalnoj i društvenoj zajednici.

Repertoar je bio kontinuiran i promišljen, a voditeljica Šemsa Mustačević odabirala je jednostavne, vrckave i ironijske komedije. Režiju, scenografiju, kostime, glazbu kao i sve tekstove pisala je i prilagođavala  sama osobama s intelektualnim oštećenjem. Stručni suradnik bio je poznati hrvatski glumac Ljubo Kerekeš.

U razdoblju od osam godina ostvareno je sedam igrokaza koji su se izvodili na mnogim kulturnim i društvenim događanjima.

Dva su značajna festivala u Zagrebu na kojima je nastupala dramska skupina:

 

F=M –  Festival jednakih mogućnosti je festival na kojem osobe s invaliditetom nastupaju zajedno sa poznatim hrvatskim umjetnicima . To je javna priredba urbane kulture u Zagrebu na područjima glazbenih, scenskih i likovnih ostvarenja.

 

INKAZ – Invalidsko kazalište je festival za osobe s invaliditetom, a održava se u HNK Trešnja u Zagrebu.

Dramski studio „Sunce“ Varaždin prikazao je sljedeće igrokaze:

  1. 11. 2002. : prvi javni kratki nastup u hotelu „Turist“ u Varaždinu
  2. – 2003. : Igrokaz W. Shakespeare „San Ivanjske noći“
  3. – 2004. : Igrokaz „Specijalist za živce“
  4. – 2005. : Igrokaz „Saobraćajka“
  5. – 2006. : Igrokaz „Bogi Ivač“
  6. – 2007. : Igrokaz „Veseli četverokut“
  7. – 2008. : Igrokaz „Traži se novi suprug“
  8. – 2009. : Igrokaz „Muž moje žene“

 

Važniji nastupi dramske skupine:

17.11.2002.       premijerno prikazan dio igrokaza W.Shakespeare „San Ivanjske noći“ u hotelu Turist u Varaždinu

09.04.2003.       INKAZ 2003. – izveden igrokaz „ San Ivanjske noći“ u kazalištu „Trešnja“ Zagreb

30.05.2003.      Festival jednakih mogućnosti  F=M izveden igrokaz „ San Ivanjske noći“

27.04.2004.      INKAZ 2004. scenski nastup igrokaz „Specijalista za živce“

27.04.2004.      INKAZ 2004. glazbeni nastup Isljam Ramadani sa pjesmom „sedam suza“

27.05.2004.       F=M   izveden igrokaz „Specijalista za živce“

27.05.2004.     F=M  glazbeni  nastup Isljam Ramadani  sa pjesmom „sedam suza“

20.12.2004.      Dvorana „Tvornica“ Zagreb, izveden igrokaz „Specijalista za živce“ povodom nadolazećih božićnih blagdana predstavili su se Zagrebačkoj publici

13.04. 2005.    INKAZ Zagreb  – izveden igrokaz „Saobraćajka“ u kazalištu „Trešnja“ Zagreb

25.05. 2005.    F=M – izveden  igrokaz „Saobraćajka“

04.04. 2006.    INKAZ Zagreb – izveden igrokaz   „Bogi Ivač“

26.05. 2006.    F=M – izveden igrokaz  „Bogi Ivač“

29.03. 2007.     na 9. INKAZ-u  Zagreb – izveden igrokaz  „Veseli četverokut“

23.05.2007.     F=M – izveden igrokaz „“Veseli četverokut“

17.04.2008.    na 10.INKAZ-u  Zagreb izveden igrokaz „Traži se novi suprug“

10.05.2008.    „Sajam zdravlja“  -Sportska dvorana u Varaždinu – igrokaz  „Traži se novi suprug“

29.05.2008.    F=M – izveden igrokaz  „Traži se novi suprug“

17.04.2009.     na 11.INKAZ-u Zagreb izveden igrokaz „Muž moje žene“

25.05.2009.    F=M –  izveden igrokaz „Muž moje žene“

 

Dramski studio predstavljao se vrlo često u toku godine i u drugim gradovima na raznim društvenim događanjima, edukacijama, izložbama, seminarima s aktualnom predstavom pripremljenom  za  dotičnu godinu.

Sredstva potrebna za  materijalne troškove dramskog studija kao projekt Udruge, osiguravala su se isključivo putem jednogodišnjih natječaja. Nesigurnost za kontinuirani priliv sredstava preko natječaja u izvaninstitucionalnim udrugama , te neizvjesnost izazivala je kod voditelja i članova kluba tjeskobu i strah zbog čega su tijela upravljanja Udrugom donijela Odluku 2010. godine da se prekine ova neizvjesnost.